Intens verlies

Als je iemand verliest, dan is dit heel zwaar en moeilijk. Het verliezen kan verschillende oorzaken hebben zoals een ziekte, overlijden, scheiding of een vriendschap die over gaat. Ze zeggen weleens ‘’het hoort allemaal bij het leven’’. Iedereen maakt wel een bepaalde mate van verlies mee. Toch kunnen we ons vaak niet voorstellen wat het met je doet.

Verliezen is een enorm rauw gevoel waarin emoties elkaar in een snel tempo kunnen opvolgen. We kunnen in een cirkel komen van ontkennen, boosheid, onderhandelen, depressie en acceptatie. Dat zijn verschillende fases die je nodig kan hebben om verder te gaan.

Soms voel je je schuldig omdat je geen verdriet voelt, een moment later kan het verdriet je zo overvallen en dan lijkt het je te overspoelen. Het is als de golven van de zee. Er zijn geen twee mensen die de golven op precies dezelfde manier zien, of daarop hetzelfde reageren.

Rouwen is daarom niet een moment, je kunt het niet zomaar een plekje geven. Het is een proces wat beweegt met vallen en opstaan. Je kunt het niet zomaar laten verdwijnen, het kan zo op een onverwacht moment naar boven komen. Geef jij jezelf de tijd om te rouwen en om alle emoties er te laten zijn?

Anderen in je omgeving kunnen niet altijd begrijpen wat je voelt of denkt. Het lachen kan zo omslaan in huilen. Tijd zegt soms weinig, want na een jaar kun je niet altijd zeggen, ‘’het is nu klaar’’. Het kan zomaar zijn dat het tweede jaar pijnlijker voor je is dan het eerste jaar. Hiermee schets ik niet een positief beeld maar wel een realistisch beeld. Het is van belang dat je jezelf leert kennen in dit proces en leert ontdekken wat nodig is om het te doorleven.

Troost kan in vele dingen aanwezig zijn, soms kiezen we voor een weg die een heerlijke vlucht lijkt, maar je nergens brengt. Weet dat liefde van anderen en een luisterend oor enorm helpen. Kwetsbaar zijn en durven zeggen dat het niet gaat is een hele opluchting. Zo begrijpt je omgeving je een stuk beter!

Als je gelovig bent is daar ook Jezus, Hij kan je troosten, bemoedigen en een rots in de branding zijn. Je draagt het niet alleen.