Valentijnsdag

Valentijn….en de vijf talen van de liefde

Het meest geloofwaardige verhaal over het ontstaan van Valentijnsdag!

Valentijnsdag is ontstaan door de goede werken van een priester met de naam Valentinus. Hij leefde in Rome de 3e eeuw na Christus. Hij zegende ook huwelijken en daarvoor werd hij opgepakt en onthoofd. Hij liet een briefje achter voor de dochter van de stadhouder waarop stond “van je Valentijn”.

Later werd priester Valentinus heilig verklaard en werd 14 februari uitgeroepen tot feestdag. Deze (commerciële) dag van de liefde wil ik met jullie vieren. Wat mij betreft is het elke dag Valentijnsdag, want in een relatie willen we ons allemaal geliefd en gezien voelen.

De vijf talen van de liefde kunnen ons hierbij helpen. De vijf talen van de liefde kunnen je helpen te ontdekken wat voor jou en/of je partner de eerste liefdestaal is. Je kunt je het volgende afvragen: ‘Hoe kan ik mijn partner het gevoel geven dat hij/zij zich geliefd voelt?’

Positieve woorden

Woorden hebben kracht en daarom is het belangrijk om positieve woorden uit te spreken richting je partner. Woorden kunnen je partner opbouwen en afbreken. Positieve woorden kunnen bestaan uit complimenten, uiten van dankbaarheid en bemoediging.

Misschien ben je niet opgevoed met positieve woorden en voelt het heel onwennig om hiermee te beginnen. Begin dan met iets kleins, het zal je verrassen wat het met je partner doet.

Cadeaus

Het geven van cadeaus is een manier om te investeren in je relatie. Het zijn zichtbare symbolen die een grote emotionele waarde kunnen hebben. Als je goed bent in het geven van cadeautjes, houd je er waarschijnlijk ook van om ze te ontvangen.

Cadeautjes hoeven niet duur te zijn, het mag iets zijn waar de ander enorm blij van wordt.

Dienstbaarheid

Het is enorm krachtig als partners een manier vinden om elkaar te dienen door iets voor elkaar te doen. Liefde is niet alleen maar een gevoel. Liefde vraagt een keuze om aan elkaars behoeften tegemoet te komen. Als iets vrijwillig wordt gedaan, drukken ze altijd liefde uit!

Bijvoorbeeld: koffie zetten, de voorruit van de auto ijsvrij maken, een bakje koffie op bed.

Lichamelijke aanraking

Bij lichamelijke aanraking denk je misschien gelijk aan seks, maar het gaat ook om niet seksuele aanraking zoals een knuffel of een zoen op het voorhoofd van je partner. Lichamelijke aanraking is een basisbehoefte en er zijn momenten dat lichamelijke contact meer uiting geeft aan liefde dan woorden.

Soms moet het uiten van lichamelijke aanraking worden aangeleerd. Dit komt voor als je in een gezin bent opgegroeid waarin lichamelijke genegenheid tonen niet vanzelfsprekend is.

Tijd & aandacht

Liefde uiten aan je partner door regelmatig tijd met elkaar besteden. Het is een verlangen om bij elkaar te zijn maar meer dan alleen maar fysieke nabijheid. Tijd en aandacht versterkt de onderlinge vriendschap met elkaar.

Er zijn verschillende manieren om tijd en aandacht aan elkaar te besteden zoals samen eten, praten of een activiteit. Hierdoor maak je herinneringen die waardevol zijn voor de relatie. Door het maken van herinneringen leer je elkaar nog beter kennen.